Jobba mot en ökad avelsbas och genetisk variation

09.12.2023

Det finns lite olika sätt för att jobba mot, eller behålla en sund avelsbas och genetisk variation. 

  • Mer samspel mellan uppfödare. Vi måste jobba med varandra för rasen, inte mot varandra. Hur påverkas avelsbasen om du inte delar med dig av dina linjer och gener? Inte speciellt mycket, du kan inte ensam påverka så mycket hur länge du än håller på.
  • Låta FLER individer gå till avel men få FÄRRE kullar. 
    "Antal avkommor spelar ingen roll. Det är dom som går i avel som räknas" säger en del. Här behöver vi tänka om.
    Har två halvsyskon eller tillåmed helsyskon exakt samma genuppsättning? Nej, det har dom inte och båda två kan bidra till en ökad avelsbas. Med det sagt behöver inte en hel kull gå till avel. Men vad hjälper det avelsbasen om en hane får 50 avkommor i 10 kullar men bara 4 går till avel i slutändan & resterande av hans syskon är kastrerade? Hade han fått 4 kullar där minst 1-2 ur varje kull gick till avel hade det hjälp mer, eller hur? Och sen kanske en syster som fick en kull eller två. Då hade hanen förmodligen inte behövt vara fertil lika länge heller, vilket vi vet kan vara otroligt påfrestande både för två och fyrbenta.
  • Uppmana köpare att låta hanen kanske ge en kull innan kastrering. (Om det är möjligt, speciellt i mindre raser)
  • Para syskonraser/varianter. Detta görs redan och är fullt accepterat av dom flesta. Syskonraser är raser som i stort sätt är en och samma, men kanske delas upp i långhår-korthår eller maskade-fullfärg etc. Men om dom alla härstammar från en och samma ras, hur stor effekt fås då egentligen om man ska tänka långsiktigt? Att para över syskongränser kan vara en bra start för att jobba sig mot en större avelsbas.
  • Utparning/outcross. Här parar vi in helt obesläktat blod. Det kan vara en helt annan ras, det kan vara en huskatt, det kan vara en gårdskatt från rasens hemland. Det är väl ungefär här det börjar svida för folk, är det verkligen nödvändigt? Och den där katten också, ett konstigt val va? Det kommer förstöra rasen...blandrasavel...Finns massa kommentarer. Men i stort sätt alla förbund TILLÅTER utavel, processen ser lite olika ut beroende på förbund. Men följer man den är det tillåtet, avkommorna får stamtavlor och får användas i fortsatt avel. Det är inge konstigt.
  • Importera. Dock är det inte säkert att katter längre bak skiljer sig så mycket och det dom tillför blir därför inte så effektivt. Importer med outcross/utavel kan vara att föredra. 
  • Alla katter i avel behöver inte va super-show material och vinna allt på utställningar. Följa standard ja, men behöver man bli fanatisk? En "sämre" typad katt kanske istället har ett fantastiskt rastypiskt temperament som kan vara värt att föra vidare.
  • Hälsotesta! Vi vill inte bara ha en ökad avelsbas eller ökad genetisk variation. Vi vill ha friska och sunda linjer. Spelar ju ingen roll hur bra siffror rasen har om den samtidigt är full i ärftliga sjukdomar. Att hälsotesta och följa gällande rekommendationer för sin ras är inget man behöver skippa för att nå sina mål.

  • Mer läsning, här gäller det hundar men även aktuellt för katter:
    https://www.skk.se/

© 2023 OutcrossGruppen - Alla rättigheter reserverade.
Skapad med Webnode Cookies
Skapa din hemsida gratis! Denna hemsidan är skapad via Webnode. Skapa din egna gratis hemsida idag! Kom igång